maanantai 9. heinäkuuta 2018

Ei mennyt ihan niinku strömsössä

 Keräsin taas yksi päivä saippuanteko vehkoot keittiön pöydälle, tarkoituksena tehdä ornssi.lime-valko kuvioista saippuaa....ja itse keksimällä reseptillä...UNOHDIN vaan pari tärkeää juttua...mitä ois syytämuistaa, JOS haluaa tehdä kuvioita. Eli ei kannata vatkata edes siihen kevyeen kiisselivaiheeseen....ja et kovia rasvoja ei sais olla paljoa...ja että jotkut öljyt, kuten riisiiniöljy jäsähdyttävät, kuten muutamat tuoksuöljytkin. Okkei, eikös kuulosta lupaavalle...eikä aineetkaan olleet huoneen lämpöisiä...mut hei tein siis saippuaa. :D
 Koska olin tehnyt reseptini täydelle muotille 750g, niin päätin heti, että osa laitetaan yksittäismuotteihin, koska ne kuviosaippuat leikataan erilailla, ja silloin täys muotti on liian iso. Okkei...tein siis aprikoosikompotti saippuaa jonka seassa aprikoosinkivijauhoa. Jässähti aavistuksen jo lopussa...mutta sain muottiin nää suht kivasti. MUTTA mulla oli se loppu taikina, millä piti tehdä hienot kuviot.
 Ei tehty kuvioita ei, koska massa oli jo ihan jäykkää, et vähän katsoin, että jaa tuoksuton ja väritön saippua....en suostu...sekaan pikaisesti oranssia ja auringonpaiste tuoksua...ja väkisin vääntäen sekaisin...sit saikin paksua mössöä lappaa muottiin. Eli yli matala yksivärinen saippua. Oishan sen voinut jättää sellaseks, mutta sain päähäni laittaa päälle vielä reilusti kehäkukkaa. No ei tilanne varmaankaan prantunut. Mut näillä mentiin. Ja mua harmitti ihan sikana...kalliita rasvoja ja tarkkaan suunniteltu oma resepti, mutten muistanut noita kovien rasvojen osuuta, jos kuvioo haluaa jne. Enk siis tiennyt moista seuraavankaan halon kohdalla....reseptin tein lennossa, koska halusin siihen edelleen samoja rasvoja, mut nyt pieninä määrinä, koska ei ollut enempää, eli osa aineista muuttu ja määrät muuttu mut tykkäsin lipeälaskurin tuloksesta, niin päätin toteuttaa saippuan....edelleen en muistanut mm. että risiiniöljyä ei sais olla paljoa...ja ne kovat rasvat. :( Kuulin noi jälkikäteen facen saippuaryhmässä, kun ihmettelin et mikä meni vikaan.  Mut hei...josko seuraavalla kerralla muistan.:D
 Tässä on sitten mun saippuat, otettuna ppois muoteista ja leikattuina. Ihan kivojahan niistä tuli MUTTA ei sellasia, kun halusin. :D Viimesen halon jouduin muuten tekemään kukkamuottiin...ja päälle laitoin kulta micaa...eli lopussa sit kääntelin ja vääntelin niitä käsissäni, et kumminkohan päin leimaan tekstin. Saippuoita leikattu muutamalla eri tapaa...mut joo...tälläsiä tuli.
Tänään leimasin tekstit...lemmenloitsut oli helppo leimata, aprikoosikompotti mahtu just ja just kissan taake, ja niiden ruusujen...ja auringonpaiste oli vähän hankalaa, kun massa aika pehmeää yhä, että jouduin jokaisen leimauksen jälkeen putsaileen kirjaimia ja silti ei tullut niin siistiä, kun olisin halunnut, mut tärkeintä, että on leima, niin muistaa saippuaa aikoinaan käyttäessä, mitä saippuaa on. :D Nyt saavat kyl kypsyä ihan rauhassa pari kuukautta...joo, tiedän, etä kuukausikin ois vissiin riittävä, MUTTA mulla on ennestään laatikoissa 19 erää saippuaa, nyt jo 21. Sanoivat saippuryhmässä, et nyt vaan tekemään etikettejä ja pitämäään jotku pikku myyjäiset. No, en ole myyjä ihmisiä, joten en tarvi etikettejä, vaikka kai sellasia vois kokeilla....mut ihan menee omaan ja lasten käyttöön. Just viikonloppuna nauroin lasten kans, et hei teidän pitäis pestä itsenne aina pariin kertaan peräkanaa, siis saippuoida, että saippuaa kuluis enemmän...johon poitsu heitti, et joo, ennen ja jälkeen suihkkun. Voi noita...kunhan nyt ahkeraan käyttäisivät ja tulisivat sit taas hakemaan lisää. Mä pahoin pelkään, että kohta ei enää saippuoita tehdä, kun toinenkin lipasto täyttyy...siellä oli ennen näitä vain 1 laatikko tyhjä ja yhdessä pieni kolo vapaana...no, mä uskon, että saan vielä yhden erän tehtyä...mutta vika on siinä, että mulla olis monta ideaa vielä toteuttamatta. :( Tervasaippuaa, silkkisaippuaa, savisaippuoita, spirulinasaippua, ja jos vielä sais jotain ulkoa kuivattua ja uutettua...Mut johan mulle nauraa naurismaan aidatkin, jos kolmannen laatikoston hankin. Ehkä pitää vaan malttaa....ja kyllä mä sen kuvion haluaisin onnistumaan, mitkä näiden PITI OLLA..mutta kun massa jäsähti. Ei mulla kyllä lipeääkään enää paljon ole...et sellanen pullokin pitäis ostaa. No, katsotaan...kovasti saadaan itseämme saippuoida...ai niin ja vanhoilla rasvoilla tekis mieli kokeilla jotain siivous saippuaa...ihan vaan kokeilumielessä...kun joskus maailmanaikaan saippuan historiassa joku on tehnyt härskiintyneesta kalanrasvasta saippuaa, jos ihan okein muistan....niin aattelin, että voishan noista omista vanhoista rasvoistakin sit kokeilla saippuaa...ennenku roskiin heitän...vaikka vaan siivoussaippuaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti