Kaikkea on vissiin pakko saada kokeilla. Olenkos joskus sanonut, että käsillä tekeminen on sekä siunaus että kirous.:D Joulun aikaan ekaa kertaa keräsin kinkun päältä rasvat talteen...kun olin lukenut facen saippuaryhmässä Laardi saippuasta, jota moni kehui maasta taivaaseen. Ja sitä kehuttiin sekä suomalaisella sivystolla että ulkolaisella sivystolla. No, pakkohan se oli minunkin siis kokeilla. Ensin rasvat pieneksi palasiksi. Tässä ois lihamylly ollut hyvä, mutta valitettavasti itseltä sitä ei löytynyt. Kävihän se näinkin. Lihamyllyn puute oli vain hidaste, ei este.
Sitten rasva uuniin muhimaan hiljaisella lämmöllä /100astetta kunnes rasva on sulanut. Mulla oli tässä vaiheessa myös se nestemmäinen rasva mukana. Kuvittelin, että homma on ohi muutaassa tunnissa, mutta mulla tais olla uunissa puoli vuorokautta. Sit rasva siivilöitiin ja kovettumaan, jonka jälkeen kuorin puhtaan rasvan ja laitoin sen kattilaan kuoritun perunan ja veden kanssa. Joudun sanomaan, niinku kaikki muutkin, etten tiedä, miksi peruna sinne...imemään liikaa suolaa pois vai antamaan tärkkelyksestä silkkistä tuntua...en tiedä. No sillälailla keitettiin 2h,jonka jälkeen siivilöitiin neste ja peruna pois ja eikun jääntymään. Taisin vielä tuon jälkeen kerran tai 2 keittää rasvan vedessa , antaen jäähtyä ja kuorin pinnalta kovettuneen rasvan. En enää pitkiä aikoja keitelly.
Lopuksi tein laardista+ muista rasvoista saippuan. Tuo oikean puoleinen oli vaan sellanen koejuttu, jonka kans tuumasin, etten tykkää niin tein siitä sit lusikan kanssa tuon vasemman puoleisimman. Ja keskimmäinen oli toinen, ninkä tein...kaksi halkoa...500g ja liki 600g rasvoja. Pienempään 15g piparmintun eteersitä öljyä ja isompaan 18g....molempiin n,1,5tl kaakaojauhetta. Ihana minttusuklaan tuoksu. <3 Vihertävä väri oli keidas-mica.
En saanut leikattua saippuaa seuraavana päivänä, eli meni sitä seuraavaan päivään...siis 48h ja silti oli aika tahmeaa leikattavaa, mutta lipeälaskurin laskurilla tulee aina aikas paljon vettä...vaikka olin vähentänyt oletuksen 38% 32%:n. Nostin ylirasvoituksen 5:stä7:n. Ja sit vielä saadun vesimäärän laskin hiukan alaspäin...mut tiesin heti, että silti aikas paljon vettä, mutta en uskaltanut vähentää enempää, kun en tiennyt, kuinka laardi käyttäytyy tai noin iso määtä piparmintun eteeristä öljyä..jne. Mut ihan hauskoja saippuoita tuli ja tuoksu ainakin taivaallinen tässä vaiheessa. Myllä mun näitä passaa käyttää, kunhan ensin kypsyvät. TOIVOTTAVASTI saippua on muutenkin hyvää! :) Sitähän sitä tietty aina toivoo. Mä olisin halunnut noihin vaseman puolisiin erilaista kuvioo, mutta massa jähmettyi senverran, että siitä ei tullut sellasta, kun halusin, niinpä sit vaan sekoitin taikinaa, et olkoot.. Ei nyt maailman kauneimpia, mut hyvä tuoksu noissa on, se kelpaa mulle.:D Ihan kiva lisä saippua lajitelmaan. :D Mä rakastan tuota tuoksua!!!
Vuosi 2020 Tänä vuonna meinaan keitellä helpommalla. Kaadoin sen nestemäisen osuuden eka pois....ja kun se oli jäähtynyt, niin sain siinä millin kerroksen ehkä rasvaa ja loput oli sitä hyytelömistä lihalientä. Sit kaavin kinkun kamarasta rasvat talteen ja vielä kinkun pinnasta. Ne meinaan tänä vuonna keitellä puhtaaksi. Pääsee helpommalla. Joka vuosi päätän, etten ala puhdistamaan, mut kummasti mieli muuttuu, kun se "ilmainen ja kehuttu" rasva on ihan siinä nenän edessä. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti