sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Raparperin juurta ja tervaa

Tässä mun ensimmäinen raparinjuuri saipuani. PITI TULLA vaaleanpunainen, mutta eipä tullut. ulla kyllä oli aika vähän sitä juurta ja vain yhdessä saiipuan öljyssä. Vain pintaan tuli ohut kerros punertavaa. Olin kuivannut juuret ja uutin sitä 3h öljyyn. Ei irronnut väriä. Ols tarvinnut vissiin käyttää tuoretta juurta. Mut kaunis saippua muuten Pinnalla antiikkukulta-micaa
Nyt vähän punertavampi raparperin juuresta. Edelleen uutin 3h, nyt kaikkiin saippuan rasvoihin. Olin siis ehtinyt jo kuivata kaikki saamani juuret. Täytyy sanoa, että tähän meni jo yllättävän paljon juurta, kun kuulin, että värjis helposti todella punaiseksi....mut ei toimi öljyyn lämpöuuttamalla siis kovinkaan hyvin. Ehkä joskus vielä pääsen kokeilemaan tuoretta juurta. Loput mitä juurta oli, niin laitoin oliiviöljyyn uuttumaan.....katsotaan, josko jjoskus vielä kokeilen sitä. Onnistuisko kuukausen uutolla paremmin. Tähän saippuaan lisäsin hunajaa sekä tuoksuna, että ihan oikeaa hunajaa sekä kuivattua apilankukkaa. Ihan vaan, ettei tuu toista pelkkää raparperijuuri saippuaa, jossa se väri ainut juju.
Ostin itselleni tervaa pikkusen 50ml pullon, jotta pääsen kokeilemaan betonityöhön sitä...Ai pahus, oiskin pitänyt siitä laittaa kuva tänne...no, josko myöhemmin. No, jokatapauksessa aito hautaterva 50l maksoi n.7e, niin päätinkin, että enhän ä sitä betontyöhön tuhlaa, että kokeilempas tervasaippuaa. Oli todella vaike löytää tervasaippuoiden ohjeita ja ne mitä löysin, olivat ihan toistensa vastakohtia. Tämän kanssa meinas tulla melkoisen kiire....jäsähti siis ihan totaalisti. Sain käsin kaapia kannusta ja painella muottiin. Sit muotissa alkoi kuumenemaan. Otin astan ja sit lusikan ja sekoittelin muotissa massaa. Se notkistu uudelleen ja geeliyty...ja oli tosi kuumaa. Pikkuhiljaa köönnellesä alkoi viilenemään Ja siis jäähdytin kyl assat ja lipeäveden...mut olis pitänyt jäähdyttää ihan huoneen lämpöön, nyt jäi lähinnä kädenlämpöiseksi. Tämän laitoin oman sovelluksen, jossa aika paljon kutenkin kovia rasvoja. Ylläri oli iloinen, kun näin saippuan....monen mutkan kauttahan tästä tuli ihan kaunis saippua.
Toinen puolikas tervasta meni tähän saippuaan. Nyt tein ohjeen, jossa enemmän pehmeitä rasvoja ja jäähdytin massat sinne n.25 asteeseen, mitä huoneenlämpö oli tuona kesäpäivän'. Ai niin ja ekassa laitoin tervan öljyjen sekaan, nyt kevyen kiisselin jälkeen. Sain kaataa massan nätisti muottiin. Oli todella helppo tehdä. Tässä ohjeessa enemmän peheitä rasvoja. Lipeälaskurin kans hiukan taieilla enneku sain mieleisen näköisen ohjeen. En ota kantaa, minkälainen olis paras ohje...loppu peleissähän se on kuitenkin makuasia. Ite tein tosiaan näihin oman sovelluksen...nekin voin toki kertoa, jos joku haluaa tietää, mutta uskoisin, että Kuhan saippuakirjan perussaippuan ohjeella pärjäis ihan hyvin ja jos vaikka vähän risiiniöljyä joukkoon. Mä keräsin sadevettä kattilaan ja käytin sitä....kuulosti niin hauskalta ajatus puhtaasta sadevedestä ja tervasaippuasta. :)
Jaa niin ja mitä tulee niihin betonitöihin...pääsin kokeileman niiden päälle siis tervaa kans, mutta se terva oli vävykokelaan tuomaa venetervaa. :D Ihanaa saada kokeilla kaikkee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti