keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Ruususaippuaa

Teinpäs sitten jälleen ruususaippuaa, värjäämällä muotin oliiviöljyllä+mica värillä. Laitoin saippuamassan sekaan kaunista, vaalean vihreää neemlehti jauhoa ja sit muistin/näin, että niin...lehdet värjäytyy usein ruskeaksi. Pahus! No, tulipa testattua, näkyykö värit vähän tummemmassa massassa. Hiukan tulee piparitaikina tuosta väristä mieleen. Laitoin neem jauhetta 1rkl/ 505g rasvoja. Ehkä mä vielä teen saippuaa, johon värjään ruusut ja pistän massaan jotain vaaleampaa, pastellin sävyisiä mica väriä kenties? Tai jätän ihan saippuan väriseksi, tai jotain savea. Laitoin saippuan muotteineen uuniin, ja annoin sen geeliytyä matalassa lämmössä, jonka jälkeen sammutin uunin ja jätin saippuat sinne jälkilämpöön. Seuraavana päivänä vein saippuat tuonne mun "saippuahuoneeseen", joka tosi viileä, mut jätin vielä pyyhkeen muottien päälle ja vasta sit seuraavana päivänä irrotin muotista ja hyvin lähti. Vähän tuo neemlehti jauhe harmittaa, kun mietin ihan mica värejä sekä v.pun savea jne. Mutta opinpa tästä, että ihan kivasti mica näkyy tässäkin. Se toki vielä jännittää, kuinka micat sotkee sit aikoinaan käytössä kädet, mutta sen näkee sitten. Hätätapauksessa pesen saippuan ekana, tai leikkaan kuvion pois, mutta nyt ainakin näyttää ihan kivalle. Olen siis omasta päästä keksinyt tämän tavan värjätä, että laitetaan väri muottiin, vaikka taatusti joku jossain on myös kokeillu tällästä...en mä nyt ainut voi olla. Joskus jossain näin hiilellä tehdyt kuviot....sitäkin tuli aikoinaan testattua ja se kyl sotki kädet, eli saippua piti ensin hangata käsiin ja ikäänkuin pestä puhtaaksi. Luulempa, että niin on näidenkin laita, mutta se on sen ajan murhe, jos niin käy. Nyt vaan nautin kuvioista.  😁

perjantai 15. tammikuuta 2021

Laardia ja muuta mukavaa

Tässä minun laarditar saippuani. 800g rasvoista oli laardin osuus 250g. Lisäksi kookosrasvaa, oliiviöljyä, rapsiöljyä sekä risiiniöljyä. Kaurahiutaleita laitoin tähän satsiin 4rkl ja hunajaa 33g. Uskoisin, että esikoinen ja minä tykätään tästä saippuasta, koska olemme aina tykänneet kaura-hunajasta.
Tähän saippuaan löysin ohjeen facen saippua ryhmästä. Kaikki lipeälaskurin viitteet paukku ja lujaa, mutta pitihän aitä testata. Itse vain vaihdoin ohjeessa olleen palmuöljyn laardiksi ja laskin lipeän uusiksi. Pitäis vaahdota hienosti, mutta sen näkee sit myöhemmin.
Tämä myöskin laardisaippuaa. 800g rasvoista 300g laardia. Muut rasvat kookos, oliivi- ja risiiniöljy. Tuoksuina sitrustuoksuja mm.sitruunaruoho, appelsiini, litsea ja sitruuna. Väritin ensin muotin öliiviöljyyn sekoitetuilla mica-väreillä ja sitten massa päällä. Hyvin jäi väri kukkasiin.

Kun kinkulla on joulun aikaan täytetty itsemme ja rasvoista tehry saippuaa, niin päätin, että teen linnuillekkin vähän ruokaa. Kovana rasvana tälläseen kookosrasvaa tai munkinpaistorasvaa ja lisäksi pehmeänä rasvana papsiöljyä. Kovia laittanut 4:n sydämeen 60g ja rapsia 20g. Lisksi1,5dl ulkolinnun siemeniä ja puol desiä orapihlajan marjoja pilkottuna. Mukiin mebi yksinään samanlainen satsi, kun noihin sydämiin. Hyvin on tämä maistunut linnuille, lun olen aikasemminkin tänä vuonna näitä tehnyt.
Tein sit yhden satsin vielä sydämiä valmiiksi jääkaappiin. Tein sydämeen kolon ja siihen pujotin narun, josta pistin sydämet roikkumaan. Kannattaa reikä tehdä suht alas, ettei repeydy.
Tässä mun soleseife saippuoita, joihin vissiin tuli pljon saippuatuhkaa, koska jäivät tahmeiksi ja pehmeiksi. Hajos ruusut muotista ottaessa, mutta koitan ajatella, että ovat rustiikkisia. Harmittaa silti vähän. En ymmärrä, miksi tuli niin pehmeää/tahmeaa, kun KAIKKI arvot lipeälaskurin viitteissä ja seassa 40g suolaakin liotettuna. Kauniita olisivat olleet onnistuessaan, mutta eiköhän näitä silti ihan ok voi käyttää. 
Tässä mun Sir laardi. Pitää keksiä omille ohjeille nimiä. Hih! Laardiia 540g rasvoista 175g. Näistä tuli hienoja! Nyt vaan seuraan, minkä väriaikai lopulta tulevat, kin tuoksuöljy black cafe on värjäävää...tekee sippuasta keskiruskeaa. Mutta tykkään! Näissäkin muotin pohka eka maalattu kulta-micalla+oliiviöljyllä.

 Jaahas, mun kaura-hinaja saippua eksyi sit halkona tänne loppuun. No, ehkä osaatte yhdistää tämän siihen yksittäiseen saippuaan. Pinnalla on kulta-mican ja kaurahiutaleiden lisäksi apilaa ja ruiskaunokkia vähän. Mut siis 4:n satsiin saippuaa laitoin tänä vuonna laardia. Sitä on kyl kiva käyttää saippuassa. Vaatii hiukan enemmän vatkausta, mut hyvin ehtii työskennellä ja sit yhtäkkiä paksunee. Aika hauskaa, mut ehin jo ihastua siihen. Laardia oli ihana käyttää. Jos jotain ohkeita kaipaatte, niin kyselkää vaan rohkesti. 

sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Lipeälaskurin kanssa leikkimistä



 Piti päästä vähän leikkimään taas lipeälaskurilla. Sen kanssa saa kyllä ajan kulumaan. Todella hyvin. :) Mitä olen kuullut laardista, niin kovaa, hoitavaa ja ei kuplia. PAKKO siis oli päästä vertaamaan sitä oliivisaippuaan, joka taas pehmeää, hoitavaa ja ei kuplia. PAKKO oli saada nähdä, minkälainen on oikeesti tuo ero noilla saippuoilla, kun molemmilla tehdään saippuaa, joka 100% yhtä öljyä/rasvaa. Selvästi paljon samaa ja PALJON eriä. :) Ehkä vähän auttaa, kun alan miettimään, että minkälaista saippuaa haluan itse tehdä laardista. 

Ekana katson, että valmiina on NaOH asetus ja onhan se, Sit valitsen grammat käyttöön. Veden määrää lasken 38sta yleensä 32:n. Ylirasvoituksen annan olla 5% yleensä. Sitten alan valitsemaan rasvoja. Yleensa muutan prosentit grammoiksi, niillä itseni jotenkin kivempi leikkiä. :) Ja jos on grammat, niin laskuri laskee ne määrät, mitä oon pistänyt laskuriin. Alhaaltahan näkee sitten lopussa, minkä verran rasvoja on. Mä niin tykkään tuosta lipeälaskurista, lopuksi vaan painan Calculate Recipe ja sen jälkeen View or Print Recipe...ja ta-daa,,,,kone ilmoittaa käytettävän vesimäärän, lipeän määrän ja siellä on rasvojen määrätkin. Ilmoittaa jopa suositellun tuoksuöljymäärän.....sen muuten kuulin tänään.(nolous) Itsellä ei siis oo kielipäätä ja ei sit oo tullut tuota suomennettua. Ja oon tenyt saippuoita paljon! No, aina oppii uutta....en minä sitä kuitenkaan katsois, kun pistän tuoksuista riippuen eri määrän. Tosin onhan se näppärä kurkata, kun nyt tietää, että mikä se on. Se näkyy Fragrance weight kohdassa tuolla ylhäällä resepteissä. 15,50g...no miksei. Mut joihinkin saippuoihin riittää hyvin se 10ml pullo/500g rasvoja. Riippuu tuoksusta. Itse käytän aikaslailla 10-30ml....eteerisiä sitrustuoksuja tarvii eniten...voimakkaita tuoksuöljjä vähiten. Mä luulen, että en ehkä lisää oliiviöljyä mun saippuaan nyt. Laitan ehkä kookosta ja risiiniöljyä, että saan kuplia ja pesevyyttää. YLEENSÄ pyrin siihen, että tekemäni saippuan KAIKKI ARVOT osuu tuonne laskurin viitteisiin, mutta sitten on näitäkin kokeiluja, jotka eivät osu sinne. Kaikki kirjoissa olevat valmiit reseptitkään, eivät mene aina viitteisiin. Eli ei noi oo niin kiveen hakattua. Meillä esim. oliivisaippua jakaa todella mielipiteitä. Nuorempi tytär tykkää siitä, ja vanhempi tytär ja minä emme todellakaan. Nuorempi tytär tykkää saippuan hoitavuudesta paljon ja me vanhemmän tyttären kanssa vihataan ko. saippuan limaisuutta, joka on ihan kastelian saippuan ominaisuus. Nyt on liki 3v takaiset oliivisaippuat loppuneet....yhtään ei tee mieli tehdä sitä lisää, mutta kai mää joudun sitä yhden satsin tekemään tyttärelle. Ja itseasiassa lapsenlapsenikin vois ehkä sitä sit aikoinaan käyttää. Se vaan kestää kypsyä niin kauan. Sama kuulemma 100% laardisaippualla, että parempi vanhetessaan, mut niinhän melkein kaikki saippuat on, No, pitää miettiä, Nyt kuitenkin laardi-saippuat mielessä, että montako satsia ja minkälaista. :D Voisin hyvin kuvitella tekeväni 2-3 erilaista saippuaa siitä. Eka vuonna tein kahta erilaista saippuaa, viine vuonna vain yhtä. Nyt laardia eniten...että varaan 2 tai 3 satsia. Saippuan teko on niin ihanaa, kun saa suunnitella reseptejä, tuoksuja, värejä jne. Se on ihan kokonainen maailma...saippuamaailma. Saatikka kun saat saippuan muotista...joko yksittäismuotista tai halosta. Ja entäs halko saippuan leikaaminen?!? Ihanaa...etenkin jos osais leikata ihan suoraan. Oikein ihanaa saippuavuotta 2021 kaikille teille!

lauantai 2. tammikuuta 2021

Laardia/kinkun rasvan puhdistus

Siinä se nyt VIHDOIN ON, mun laardini. Kyllä taas välillä meinas tulla uskon puute, kun on niin sotkusta puuhaa...ja se, että minne laitat kaikki ylimääräiset putsaus tuotteet. En viitsinyt ees kuvata kaiken sotkun keskellä. Varmaan näistä vielä valuu vähän vettä pois, mut reilu 800g jokatapauksessa. 941g-39g-39g=833g. En tiedä oliko yhdessä saadussa enemmän sitä kudosnestettä, kun kolmessa muussa, mutta valmista jokatapauksessa vihdoin tuli. En ees muista monestikko putssin, kun tuntu, että on niin sotkua ja säätöä. Aina vaan kirkas neste siivilän läpi kovettumaan...sit rasva talteen ja lisää vettä ja lämmittäminen miedolla lämmöllä....ja taas kova rasva talteen ja uus puhdistus. Kylläpä taas huokaan, kun homma ohi!!! Ja jos joku tarjois jotain eläimen läskiä, niin alkaisinhan minä putsaamaan...hullu kun oon.Onhan siinä oma viehätyksensä, kunhan muut pysyy KAUKANA. Rasvaa käsissä, kattiloissa, välineissä jne. Onneks se on nyt ohi. 😁 En kyl ehkä kuitenkaan alkis samantien tähän touhuun. 🙈 Kyllä taas useamman kerran kävi mielessä, että ei enää tällästä. Toisaalta, jos joskus oppis tekemään siistimmin ja helpommin. Tarviihan tähän olla joku punainen lanka olemassa. 😂 Loppupeleissä raisin päättää, että ensi vuonna siistimmin ja annan mennä osan hukkaan, jos silla homma helpottuu. Toisaalta...kallista lystiä(sähkön kulutus), niin ehkä luitenkin harkitsen kaks kertaa.