keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Kinkun rasvavan puhdistus

Tällästä oli mun keitokseni 7h jälkeen. Pidin uunissa n.90 asteessa neljän kinkun rasvat, joista 2 oli saatuja.  6h jälkeen kun oli läpikuultavia palasia, niin otin sauvasekoittimen käyttöön. Lihamylly ois alkuun heti hyvä, mutta kun sitä ei ollut. Sit annoin vielä tunnin olla uunissa. Oli siis kaiken kaikkiaan 7h uunissa. 
Nämä jäi siivilään ekassa siivilöinnissä. Vähän jäi lisää, kun pistin takaisin vielä samaan kattilaan.
Tässä nyt sit siivilöity keitos, joka siis sai sauvasekoittimesta kuuden tunnin kohdalla. Ja nyt en tosiaan käyttänyt sitä hyytelömäistä lihalientä, kudoslientä, mitä lie. Aattelin, että nopeuttaa nommaa ja ehkä vaikuttaa hajuun ja puhdistukseen. 
Lisäsin joukkoon samantien vedenkeittimestä kiehuvaa vettä ja kuoritun perunan...annan tämän nyt olla tuolla pari tuntia. Ja sit taas siivilöidään, toiseen kattilaan ja sit takas tähän.... jonka jälkeen vien keitoksen verannalle jäähtymään. Meillä veranta kylmä.
 
Ja tässä siis mun alkutilanne...tuli tyhmästi loppuun tämä kuva. Tässä eilen paistettu pieni kinkku. Tänään otin rasvat talteen ja pilkoin rasvan saksilla kattilaan. Lihan sekaan heitin vaan puoli litraa vettä, kun heitin kattilan uuniin. Ei tarvinnu alkaa kinkkua syömään kesken putsauksen...koska entistä kinkkua oli vielä. 😂 Kestihän tää puhdistus taas ihan tarpeeksi kauan.

perjantai 25. joulukuuta 2020

KUPLIS-SAIPPUANI OHJEINEEN



Hyvää loppu vuotta 2020 ystäväni!
Jotkut kyseli facebookin saippua ryhmässä mun KUPLIS saippuasta, johon koitin saada mahdollisimman isot kuplat lipeälaskuriin ja niin, että suositusrajat ei paukkuis ja kaikki numerot lipeälaskurissa olis viitteissä. Niinpä päätin, että pieni loppuvuoden hauskuus vois olla se, että jos joku kysyy mun saippuoiden ohjetta, niin kirjoitan sen tänne....jos siis huomaan komentit..ja jos se on oma sovellus. :) Muiden ohjeita en kirjoita, mutta voin toki mainita, millä ohjeella tehty+ne omat lisukkeet. Aloitetaan mun KUPLIS saippuasta. Muistakaa, että lipeä lisätään AINA KYLMÄÄN nesteeseen, ei koskaan toisin päin. Ja mä annan lipeäveden ja rasvojen jäähtyä ennen yhdistämistä noin tunnin. Sit pikaisesti yhdistän sauvasekoittimella surruutellen. Aina kannattaa toki ohjeet tarkistaa itsekki, ettei oo vrheitä, vaikka koitan kyllä tehdä tarkkaan nämä. Eihän tätä vuotta kauaa oo. Ja jos oikein innostun, niin tiedä vaikka jatkan näiden ohjeitteni jakamista. Voin sanoa heti, että likimainkaan kaikkia saippuoitani en ole itsekkään kokeillut. Tätä kokeilin. :) Olen VAIN harrastaja ja sellaisena aion pysyäkkin. 

OMA SOVELLUS KUPLIS PIPARMINTTU
375g Oliiviöljyä
275g Kookosrasvaa
95g Avakadoöljyä
80g Risiiniöljyä

247g Vettä
115g Lipeää

 40g Piparmintun eteeristä öljyä
1,5tl tulenpunainen-mica väriä
reilu 1 1/2 tl titaanidioksidia
 
Olis kiva, jos vastavuoroisesti kertoisit, kokeilitko itse saippuan tekoa ja mitä tykkäsit ohjeesta.
Tehkää ihmeessä kauniimmalla värillä, tai ihan yksivärinen. Hih! Ja aina saa toki laittaa parannus ehdotuksia. ;) Haluaakohan porukka, että jatkossa julkaisen ohjeet. 

Etäsaippua

Tilasin aliexpressiltä tälläsen silikonimaton muotin pohjalle. Koitin sit mica-värillä+öljyllä värittää vähän kuvioita. Ihana uusi kokeilu etätehtävänä(kuntouttavassa)...ohjeen suunnittelin ihan ekana. Aika pikaohje niillä rasvoilla ja öljyillä, mitä oli kotona käytössä.
Ei mitään tietoa, tuleeko hyvä, vai sekoittuuko värit sotkuksi, kun saippua menee päälle, mut hyvin pysy värit. Seuraavaksi voisi miettiä värejä hiukan tarkemmin. 

 Tässä saippua leikattuna. Kokeilin samalla myös tuota, että 2 erilaista kerrosta ja hyvin onnistu sekin, kun käytin nuolijaa apuna. Alaosassa on vaaleanpunaista savea ja mansikansiemeniä. Ensi-ihastus tuoksua oli koko massassa. Hyvin toimi ko.tuoksu saippuassa. Pistin tuoksua 25g/750g rasvoja. Kuvioon meni mica väreistä huurreruusua, keidasta ja kultaa. Tykkään kyllä! Aika monta saippuasatsia on tänä vuonna tullut tehtyä. Ja paljon erilaisia kokeiluja. Kiva saippuavuosi...vaikka saippuoita tuli tehtyä ihan turhan paljon, mutta olen neuvoton saippuoosin edessä. Onneks saippua on kuluva tuote. (Pitäis ehkä tehdä nopeammin kuluvia, pehmeitä saipppuoita, kun niitä tahtoo hiukan kertyä, vaikka kokoajan ovatkin perheen käytössä.) 

Erilaisia saippuoita

 Viime aikaisia erilaisia saippuakokeiluja. Inspiroijana oli milloin mikäkin asia. Ihanaa saada kokeilla erilaisia saippuoita.

Tämä saippua tehty Harperin kirjan ohjeella. Tämä on kotipiha saippuaa. Tällä kertaa koitin saada limen väristä saippuaa. Kotipiha saippuaan piti tulla kielo tuoksua, mutta epäonnekseni vissiin sauvasekoittimen johto oli kaatanut tuoksun tiskipöydälle, joten ko.tuoksua tuli vain 3g. Lisäksi laitoin 10g ensi-ihastus tuoksuöljyä. Saippuassa on nesteenä vettä...sadevettä, jota keräsin kattilaan, tosin se jääty hiukan ja pinnalle tuli luntakin...eli aikaus hauska, sopii kotipiha saippuaan. Lisäksi laitoin kotipihasta kuivattua apilaa, voikukkaa ja omenapuun lehtiä. Kaikki siis kuivattuina.  
Tässä houkan muokatti suolasaippuan ohje. Teen suolasaippuat yleensä Saara Kuhan saippuakirjan ohjeella. Jälleen halusin limen väristä. Tässä on 600g rasvoja ja öljyjä, 1/2kg himalajan hienoa vuorisuolaa, 10ml lemmenloitsu tuoksuöljyä ja 2tl lime-micaa öljyihin laitettuna. 
Tähän saippuaan halusin laittaa tilaamaani sinistä savea, josta siis saippuan väri. Lisäksi laitoin joukkoon 10ml kielo tuoksua sekä kuivattuja kukkkia: kehäkukkaa, ruiskukkaa ja ruusua, jokaista 2rkl, eli yhteensä 6rkl. 
Tämän idea lähti siitä, että halusin kokeilla emendon sisu saunatuoksua saippuaan. Sana saunatuoksu on joilleikki EI. Samoin kun se, että tuoksu on tilattua Kärkkäiseltä, taas nostattaa monen karvoja. Niinpä päätin tehdä tästä syntisen saippuan kaikkine paheineen. Tämä muotti on tilattu kiinasta ja tietenkin yksittäismuotteja pitää olla useampi. Seuraavaksi nostattaa karvoja palmuöljy, joten sitä...sain vihdoin sitä tilattua ja ekaa kertaa kokeilla. Varuiksi pistin vielä mm. Oliiviöljyä, kookosrasvaa, karitevoita, risiiniöljyä, avokadoöljä ja mangovoita. Tuliko tarpeeksi syntinen? Myös Lime-micaa, hiiltä ja muotin pohjalle flach-kulta micaa muotin pohjalle(öljyssä). Merkilliset jutut inspiroi tekemään saippuoita.

Piparminttusaippuaa

Tarkoituksena oli kokeilla punavalkoista piparminttusaippuaa, mutta mönkäänhän se meni. Ei todellakaan tullu sen väristä, kun olisin halunnut. Pistin tähän 810g satsiin 2tl titaanidioksidia ja 1,5tl huurreruusu-micaa.
Jälleen kokeilin punavalkoista piparminttu saippu..no eipä ome vieläkään sellasta kun halusin. 825g öljyjä piparmintun eteeristä öljyä 40g, eli tuoksu taivaallinen. Nyt reilu 1,5tl titaanidioksidia ja 1,5tl tulenpunaista micaa. Tähän saippuaan tein jälleen oman sovellulsen ja tein tästä kuplis saippuan, eli mahdollisimman iso kupla lukema lipeälaskuriin, niin ettei kuitenkaan rasvojen suositukset ylity, ja kaikki arvot jää lipeälaskurin viitteisiin.. tätä elokuussa tehtyä daippuaa olen kko kokeilutkin käsisaippuana ja tykkäsin. Tietenkin kuluu nopeampaa käytössä, kun esimerkiksi 2v vanhat saippuat. Mut se tuoksu...aah!
Onks tää nyt nyt se surullisin kokeilu...toivoin punertavaa edelleen... Rasvana oliiviöljyyn uutettua raparperin juurta ja sit seassa noiden kahden edellisen raastejämät, kun hiikan reunoja siistin niissä. Sanoisinkko, että joku jauheliha tulee mieleen.  Hih!  Laitoin tähän piparmintun lisäksi spearmint tuoksua. Tuoksu toki olleen jälleen hyvä ja varmaan saippuakin, mutta tuo ulkonäkö...hmmmm. En taida hetkeen kokeilla punavalkoista piparminttusaippuaa.